De visie van Ad Broere

Seizoen 2, aflevering 1 (S02E01)


Een menselijk vangnet voor de onvermijdbare systeemcrash

De kop is eraf, voor de eerste LuMens videopodcast van het tweede seizoen reizen wij af naar Drenthe en gaan in gesprek met niemand minder dan Ad Broere. Ad verhuisde een jaar geleden samen met zijn vrouw Anneke van het drukke Amsterdam naar het landelijke Drenthe. De rust en de natuur komt zijn werk ten goede. Ad studeerde economie in Groningen en is naast econoom ook onderzoeker en auteur. Hij heeft veertig jaar ervaring opgedaan in bedrijfsleven, het bankwezen en als docent in het hoger onderwijs. Sinds 2007 is hij vooral bekend geworden als auteur en publicist. De afgelopen jaren heeft hij zich vooral bezig gehouden met het inspireren van mensen om zelf een economie op te bouwen als basis voor een rechtvaardige samenleving. Een samenleving waar het welzijn van de mens en zijn omgeving weer centraal staat. Je zou Ad de grondlegger van het concept ‘de parallelle samenleving’ kunnen noemen.

 

Lees hieronder verder of bekijk direct de podcast:


De aflevering (zondag 5 maart 2023, 08:00):

 

Waardeer je deze podcast en wil je meehelpen dit geluid te verspreiden? Dat kan door bijvoorbeeld de trailer te downloaden en te delen met jouw eigen netwerk:

LuMens S02E01 Ad Broere trailer
359 downloads

 

Dank je wel voor het meehelpen verspreiden. Je kunt ook deze webpagina in je netwerken delen:

 

Wat zijn jouw gedachten en gevoelens bij dit gesprek? Onderaan deze pagina kun je een reactie achterlaten, we horen graag jouw stem.


Geef een vergoeding

Als je het waardevol vindt wat wij maken, dan willen we je vragen om een vrijblijvende vergoeding als waarde uitwisseling.


Vervolg:

Op aanraden van Marcel Messing begon Ad te schrijven en schreef vervolgens talloze artikelen en essays over het geldsysteem. Door erover te schrijven ontstond er een bewustwordingsproces ten aanzien van vragen als, hoe zit het nu precies met geld en wat is de waarde ervan? Hij begon zich te beseffen dat wij allemaal in onwetendheid wordt gehouden over geld. In 2009 verscheen zijn eerste boek en hierna volgden er nog vier, waaronder zijn twee meest succesvolle ‘Geld komt uit het niets’ en het in 2018 verschenen ‘Geld in de bijrol’.


In 2012 bood Ad in Den Haag een petitie aan om de Tweede Kamer op te roepen het ESM verdrag (Verdrag tot instelling van het Europees Stabiliteitsmechanisme) niet te bekrachtigen en te tekenen. Naar aanleiding hiervan werd hij geïnterviewd voor Twee Vandaag. Twee jaar later was hij een van de initiatiefnemers van Burgerinitiatief Ons Geld, dat het tot de Tweede Kamer bracht. Naar aanleiding van dit initiatief verscheen er een adviesrapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Dit leidde ertoe dat Ad samen met acteur en theatermaker George van Houts werd geïnterviewd voor AvroTros Radar. Het succesvolle theaterstuk ‘Door de bank genomen’ van De Verleiders was mede geïnspireerd door zijn boek ‘Geld komt uit het Niets’. Het adviesrapport werd als mooi en loffelijk ontvangen maar er werd vervolgens niets mee gedaan. De overheid en de banken hadden geen behoefte aan een ‘economisch experiment’, men wilde liever de status quo handhaven.


Het economische systeem is volgens Ad sinds de creditcrisis van 2008 zo goed als failliet. Doordat er vanaf de jaren 70 door de commerciële banken zoveel ongedekt geld de economie in is gepompt is het heel instabiel geworden. Het is volledig uit de hand gelopen met de hypotheekverstrekkingen, leningen en derivaten en hierdoor is ook de kloof tussen rijk en arm alleen nog maar groter geworden. Al het vermogen stroomt van onder in de piramide omhoog naar een hele kleine groep ultrarijke elite die het vooral aanwenden als machtsmiddel. Daarom is het systeem niet gebouwd om duurzaam te zijn omdat het gebaseerd is op hebzucht en macht. Ook op andere gebieden is de economie op zijn eind aan het lopen. De mens staat niet meer centraal in het productieproces. Dit zie je overal terugkomen zoals in de zorg, bij de politie, in het onderwijs. Het zijn rampinstellingen geworden. De geldeconomie heeft feitelijk alles stukgemaakt.


Het oude failliete systeem wordt nog in stand gehouden omdat men tijd nodig heeft om het nieuwe, bekend onder de naam ‘The Great Reset’ uit te rollen. Het doel waar de machthebbers in samenwerking met overheden en banken naar streven, is een technocratie. Dit proberen ze onder andere tot stand te brengen met de introductie van de CBDC (Central Bank Digital Currency) en het digitale paspoort. Een digitale economie die wordt aangestuurd op gedrag en beloning. Als je niet in de pas loopt kunnen ze je straffen door bijvoorbeeld boetes op te leggen of de toegang tot je geld te blokkeren. Goed gedrag kan worden beloond met bijvoorbeeld privileges of punten.


Maar er een alternatief voor dit nieuwe op centralisatie en controle gebaseerde systeem. Volgens Ad is het mogelijk om zelf en met elkaar een gezonde nieuwe economie op te bouwen, gebaseerd op kleinschaligheid, menselijkheid en vrijheid. Dit alternatief beschrijft hij uitgebreid in ‘Geld in de bijrol’ en tijdens de vele workshops die hij de afgelopen jaren heeft gegeven. Een alternatief is echter alleen mogelijk door aan de kern van het probleem te werken en dat is het huidige geldsysteem. Dit kan door met eigen rente- en speculatievrij geld te gaan werken. Ons eigen geldsysteem ontwikkelen is de enige manier om ons zelfbeschikkingsrecht, onze vrijheid en onze menswaardigheid te waarborgen.


Vanuit zijn workshops over de ‘Parallelle economie’ is het initiatief Mycells ontstaan waar inmiddels al meer dan 5000 mensen lid van zijn. Mycells komt van het woord mycelium (een netwerk van alle draden van de zwamvlok) en staat voor verbinden in vertrouwen. Het richt zich op de belangrijke aandachtsgebieden zoals zorg, voeding, onderwijs en financiën waar op een rechtvaardige manier met geld wordt omgegaan.


Tot slot, er is veel voorbij gekomen en besproken tijdens ons interview met Ad, maar we voelen allemaal de behoefte om nog een keer terug te komen voor een verdere verdieping. Dit zal dan waarschijnlijk in het teken staan van het nieuwe leiderschap (van dwingend naar dienend) dat past bij een duurzame parallelle samenleving.


Onderwerpen die verder aan bod komen in deze video podcast zijn:
Banken in problemen
Stapsgewijs uit de eurowereld
Een renteloze economie
Geld als tijdelijke waarde opslag
Het essay ‘De Eiland Economie’
De Rothschild dynastie
De Florijn als alternatieve betalingsmiddel
Het omvallen van de DSB Bank
Het fenomeen Niek Zervaas
Leren te delen en te ontvangen
Het belang van de gemeenschap
Het sprookje van vrouwtje Piggelmee
Liefdevolle uitwisseling van waardcreatie
‘Liefde als wettig betaalmiddel’ van Ivo Valkeburg

 

Website Mycells: https://mycells.net/


Bestel het Tijdboek: haal een blauwdruk voor een nieuwe wereld in huis

Wil jij jezelf verder verdiepen, verwonderen, en meer visie in huis halen? Over 'hoe dan wel'? Daar is Tijdboek LuMens voor ontwikkeld, door vele handen vanuit verschillende invalshoeken, om een gezamenlijk fundament beschikbaar te hebben. Deze boeken zijn basisdocumenten voor een nieuwe manier van leven, gebaseerd op waarheid, liefde en vrijheid.

De boeken zijn ook als kado beschikbaar om weg te geven.

Geef een vergoeding: stimuleer betere kwaliteit voor een nog groter publiek

Wanneer je het waardevol vindt wat wij maken, dan willen we je vragen om een vrijblijvende vergoeding als waarde uitwisseling. Je helpt ons (ook) enorm door onze content te verspreiden in jouw kanalen en groepen, je kunt daarvoor ter ondersteuning de intro-filmpjes downloaden. Hoe dan ook, dank je wel voor jouw waardering, vertrouwen en bekrachtiging aan ons.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

LuMens is aangesloten bij de VVJ

Bewust waarnemen en verwonderen