Keuze Vrij Bij Mij: werken aan een wereld van vrijheid, eenheid en vertrouwen

Nog vóór mondkapjes voor het eerst in Nederland en België verplicht werden, ontstond er het opvallende initiatief ‘Adem Vrij Bij Mij’ dat zich presenteerde als een 'marktplaats voor mensen die vrij willen ademen'. Niet veel later werd dit opgevolgd door Keuze Vrij Bij Mij. Het idee voor beide projecten is van Olaf Weller. Edith van Bodegraven ondervraagt Olaf over zijn jongste initiatieven.

Om bij je eerste initiatief te beginnen: Wat bracht je op het idee van Adem Vrij Bij Mij?

 

In de begintijd van corona, toen het dragen van een mondkapje alleen nog maar een advies was, merkte ik dat mensen op zoek gingen naar plaatsen waar je zonder mondkapje nog welkom was. Ik zag dat sommige ondernemers, zoals mijn kapper, toen al van het advies een plicht maakten. Mensen voelden zich daardoor belemmerd. Tegelijkertijd zag ik dat er zoveel energie ging naar verzet en discussie, dat ik dacht: het is nu nodig dat iemand iets gaat opzetten, dat iemand de kracht van het internet gaat gebruiken om gelijkgestemde mensen met elkaar in verbinding te brengen. Dat was het begin. Samen met anderen maakte ik een site die mensen de mogelijkheid biedt om diensten en producten uit te wisselen buiten de publieke binnenruimte, en ze de kans geeft ondernemers te vinden waarbij ze vrij naar binnen kunnen lopen, zonder mondkapje.

 

Liepen mensen warm voor het idee?

 

Vanaf de oprichting van de site liep het storm. Ik was echt heel blij verrast. Inmiddels hebben zich meer dan 2000 bedrijven aangemeld die kenbaar maken dat iedereen bij hen welkom is, ook in tijden dat mondkapjes verplicht zijn. Het aanbod is onderverdeeld in categorieën zoals: kinderen, overnachtingen, eten & drinken, verzorging en wellness, gezondheid, klussen & reparaties, enzovoort. Toen later de mondkapjes verplicht werden, heb ik de site aangepast en vervolgens zag ik heel veel mooie dingen ontstaan. Mensen met een onzichtbare beperking die een dagje uit gingen naar Utrecht bijvoorbeeld, konden op de site zien waar ze terecht konden zonder mondkapje en hadden zo een fijne dag. En wat leuk was: ik kreeg veel berichten van mensen die elkaar door de site hadden gevonden.

 

Hoe kwam je bij de volgende stap, Keuze Vrij Bij Mij?

 

Met de komst van de vaccins ontstond het idee een nieuwe, meer uitgebreide website te maken, die verder gaat dan het probleem van de mondkapjes alleen. We hebben hem Keuze Vrij Bij Mij genoemd omdat we met elkaar tijd en energie willen blijven uitwisselen in de vorm van producten en diensten, maar dan op een manier waarbij we elkaar vrij laten in onze keuzes over ons lichaam en onze gezondheid. We proberen daarbij niet een soort parallelle samenleving te organiseren, want de site is er voor iedereen.

 

Waarom wil je geen parallelle samenleving opbouwen?

 

De parallelle samenleving staat natuurlijk sterk in de belangstelling, want een groeiend aantal mensen gaat op zoek naar mogelijkheden op het gebied van alternatieven voor een samenleving die steeds meer beperkt wordt door overheidsmaatregelen. Ik vind het prachtig als mensen die nieuwsgierig zijn naar de parallelle samenleving onze site weten te vinden. Maar wij willen verder gaan dan een parallelle samenleving. Bij ons is iederéén welkom. Wij willen graag de nieuwe wereld en die is inclusief. We vechten niet tegen de oude wereld, we zeggen niet 'vaccins zijn slecht', maar laten iedereen vrij in zijn of haar keuze. Wij gaan een nieuwe vorm van samenleven creëren, gebaseerd op vertrouwen, verbinding en creatie. Ik gebruik graag de metafoor van een rups die een cocon wordt en vervolgens een vlinder. Wij zitten nu in de cocon-fase, in de verstarring: er worden ons dingen opgelegd en het wordt steeds nauwer. Het goede nieuws is natuurlijk dat daar uiteindelijk een vlinder uit gaat komen. Maar wat ik zie bij veel mensen die een parallelle samenleving willen, is dat zij naast de rups die al bestond, eigenlijk een andere rups willen creëren, omdat ze nog altijd uitgaan van het oude. Ik wil dat niet. Mijn boodschap is: Niemand wordt straks gediscrimineerd of weggedrukt. Wij zijn het die de wereld van de vlinders vorm willen geven. Wij gaan een heel nieuwe manier van samenleven vormen die alles... wil je verder lezen? Steun ons werk en bestel het boek.

Olaf Weller is een eigenwijze designer, ondernemer en oprichter van Ramaya, een bedrijf dat het ontwerpen en maken van eigentijdse producten combineert met bewustzijnsontwikkeling. Hij heeft gestudeerd aan de TU Delft waarna hij bij een hightech start-up terecht kwam.

Visie voor een nieuwe wereld