De visie van Willem Glaudemans

Seizoen 2, aflevering 4 (S02E04)


Goddelijkheid voorbij het ego

Voor deze video podcast reizen wij af naar Utrecht, waar wij warm worden ontvangen door Willem Glaudemans in het historische pand ‘Het Hoogeland’. Willem is Neerlandicus, schrijver, vertaler, dichter en kunstenaar. Hij is een veelgevraagd spreker en geeft lezingen, workshops, trainingen en persoonlijke begeleiding. Hij vertaalde de ‘Nag Hammadi geschriften’ en werkte jarenlang mee aan de vertaling van het boek ‘A Course of miracles’. Hij is auteur van diverse boeken en bracht in 2004 ‘Het Talentenspel’ uit, in 2010 gevolgd door een versie voor jongeren, onder de naam ‘Jong Talent’. Ook is hij mede-oprichter van Stichting Miracles in Contact en Stichting Centrum voor Attitudinal Healing. Ferdinand van der Neut gaat namens LuMens het gesprek aan over onder andere zijn persoonlijke processen op de gebieden waar Willem zijn expertises in heeft.

 

Lees hieronder verder of bekijk direct de podcast:


De aflevering

Zondag 23 april 2023, 08:00

 

Waardeer je deze podcast en wil je meehelpen deze boodschappen verder de wereld in te brengen? Dat kan door bijvoorbeeld de trailer te downloaden en te delen met jouw eigen netwerk:

LuMens S02E04 Willem Glaudemans trailer
361 downloads

Dank je wel voor het meehelpen verspreiden.

Je kunt ook deze webpagina in je netwerken delen:

Tot slot: Wat zijn jouw gedachten en gevoelens bij dit gesprek? Onderaan deze pagina kun je een reactie achterlaten, we horen graag jouw ervaring.


Geef een vergoeding

Als je het waardevol vindt wat wij maken, dan willen we je vragen om een vrijblijvende vergoeding als waarde uitwisseling. Overboekingen kunnen zowel eenmalig als periodiek ingesteld worden naar:

Tijdboek LuMens

NL58 BUNQ 2059 7083 70

Of gebruik onderstaand formulier:


Vervolg:

Willem Glaudemans, geboren 1954 in Den Bosch, studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Utrecht en promoveerde op een proefschrift over de literatuuropvattingen van schrijver Willem Frederik Hermans. In 1985 volgde hij een workshop van Elisabeth Kübler-Ross over stervensbegeleiding. Hier beleefde hij een godservaring waardoor zijn leven voor altijd ingrijpend veranderde. Een jaar later zag hij een video van het werk van Gerald Jampolsky, een psychiater die onder andere werkte met kinderen met kanker en die hem via een kleine omweg leidde naar het boek ‘A Course in miracles’.

Direct na zijn promotie in 1990 begon Willem met het vertalen van spirituele boeken, waaronder de vertaling van de gnostische evangeliën en openbaringen, de ‘Nag Hammadi-geschriften’. Ook werkte hij jarenlang mee aan de Nederlandse vertaling van ‘A course in miracles’. ‘Een cursus in wonderen’ is inmiddels in 26 talen vertaald en is wereldwijd hét levensboek voor miljoenen mensen. Het boek is de uitwerking van de omvangrijke kennis die psycholoog Helen Shucman ontving via een innerlijke stem. Centraal in de Cursus staat de uitleg over wat ons ego precies inhoudt en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. ‘Een cursus in wonderen’ stelt ons ego voor ingrijpende keuzes. Kiezen we voor illusie of waarheid, voor angst of liefde? Na het vertaalwerk begon hij zelf boeken, sprookjes en gedichten te schrijven.

Het belangrijkste van de Cursus is dat het ego de gedachte van afscheiding is. Uit dat idee van afgescheidenheid komt alles voort: pijn, angst, schuld, schaamte, projecties en het idee van een bedreigende wereld. De oorzaak hiervan is dus de afgescheidenheid van de eenheid, van God. De Cursus laat zien hoe dat gebeurt en brengt je vervolgens terug bij de eenheid van God. Dit besef heeft dan ook ingrijpende gevolgen voor de manier waarop we met elkaar omgaan. Veel mensen ervaren nu dat we in een overgangstijd zitten. We worden langzaam opgetrild naar een hoger bewustzijnsniveau. Dat gebeurt collectief, maar iedereen voelt het ook in zijn binnenwereld. We zien op grote schaal dat oude structuren aan het afbrokkelen zijn. Op elk gebied zie je dat het oude niet meer werkt omdat het niet gebaseerd is op liefde, maar op angst en macht of op het ‘onlicht’, waar Christina von Dreien vaak over spreekt. Maar het licht heeft al gewonnen en het onlicht weet dat.

Alles wat het ego geschapen heeft kan uiteindelijk door liefde worden herschreven. Willem is er van overtuigd dat liefde altijd reageert. Als wij stoppen met het geloof in het ego, stoppen we ook met het geloof in angst en schuld. Dan ga je heel anders leven. Zo is hij bijvoorbeeld niet bang voor de dood. Zonder die angst leef je veel ruimer en ben je makkelijker toegankelijk voor liefde. Onze enige verantwoordelijkheid is om onze innerlijke blokkades op te heffen en onze pijn en trauma’s op te lossen. Al deze lelijkheid is een schepping van het ego. De mens heeft creatiekracht gekregen en die kunnen we met liefde of vanuit angst inzetten. Als de blokkades opgeruimd zijn, die uitsluitend door het ego gevormd worden, blijft er alleen nog liefde over. De Cursus gaat erover dat je voortdurend de keuze hebt tussen angst of liefde, tussen je ego of je goddelijke Zelf. Daarbij wordt onze vrije wil gerespecteerd door de goddelijke wereld, daar wordt gewacht tot wij wat vragen. Ze kunnen echter niet zomaar ingrijpen, wij moeten er echt zelf om vragen.

Willem schreef ook verschillende boeken over vergeving. Het begint met het misverstand uit de wereld te ruimen dat vergeving over de ander gaat. Het gaat namelijk altijd over jezelf. Je hebt daarbij zelf de macht om iets te doen, je bent geen slachtoffer. Zoek het niet buiten jezelf maar kijk naar binnen. Als je dat beseft, kun je gaan kijken naar je eigen pijn en verdriet, je teleurstellingen, je boosheid, je wraakzucht. Dat zijn allemaal onderdelen van het ego. Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden. Je kunt dit doen door stil te staan bij hoe je het liever had gehad en dan te constateren ‘maar het was niet zo’. Vervolgens kun je al je verwachtingen loslaten en overdragen. Bij vergeving gaat het dus niet om het vergeven van de ander, maar om het gaan zien wie je werkelijk bent en dat je dat kunt herkennen in de ander. Dat is waar volgens Willem vergeving ten diepste over gaat. Een ander wonder van vergeving is dat het onmiddellijke invloed heeft op de omgeving. Het trauma wordt met terugwerkende kracht geheeld en het verhaal van het ego verdampt. En hoe meer je vergeeft, hoe creatiever je weer wordt.

Verder is het belangrijk dat je gaat inzien dat wij onschuldig zijn. Alleen wordt er vanuit het ego een heel ander verhaal verteld, een verhaal dat wij vervolgens zijn gaan geloven. Maar God beschuldigt niet en God bestraft niet. Het is ons eigen ego dat schuld en bestraffing in het leven heeft geroepen. In de Cursus staat: ‘Jij denkt dat zonder het ego alles chaos is, maar ik zeg je dat zonder het ego alles liefde zal zijn.’ Omdat we dat niet kunnen geloven, blijven we ons angstvallig aan het ego vastklampen. Er zijn volgens Willem veel verkeerde ideeën over God die uit het ego komen. Dat is in alle religies binnengeslopen, bijvoorbeeld het idee van de belonende en straffende god. Dat zijn projecties van het ego waardoor wij allemaal zijn afgedreven van God. Willem verteld ons dat alle moeilijkheden die wij met God hebben, niet gaan over de ware God maar over de projectie-god van het ego. Voor hem is God liefde, eeuwigheid, eenheid, schepping, al die dingen die wijzelf ook zijn. God heeft ons namelijk geschapen naar zijn eigen beeld en gelijkenis, zoals dat zo mooi in de Bijbel staat. De Cursus zegt hierover: God IS. God heeft zich in ons uitgebreid en daarom zijn wij ook goddelijk. Goddelijkheid is in alles, in God en ook in ons. De meesten van ons zijn dat vergeten, maar iedereen is onderweg om zich dat weer te herinneren. En zo kunnen wij dan uiteindelijk op weg naar huis.

Onderwerpen die verder besproken worden zijn:

 1. Voorleven wie je bent
 2. Liefde maakt geen vergelijkingen
 3. Liefde is blijvend
 4. Vergeving bij daderschap
 5. Trauma door afwezigheid van god
 6. Het labyrint in de Chartres Kathedraal
 7. Het concept tijd
 8. Heilige geest
 9. De schepping
 10. “Conversations with God” – Neale Donald Walsch
 11. Spiritualiteit en technologische ontwikkeling
 12. De kosmische kracht van humor
 13. Hieros gamos (heilige relaties)

https://www.willemglaudemans.nl/
https://www.ankh-hermes.nl/boek/een-cursus-in-wonderen/


Bestel een Tijdboek: haal visies voor een nieuwe wereld in huis

Tijdboek LuMens geeft een concreet alternatief voor de oude manier van samenleven. Het geeft daarmee een positief antwoord op de veelgestelde vraag: 'Hoe dan wel?'. Deze bundeling van inzichten en wijsheden is door vele handen geschreven vanuit verschillende invalshoeken. Ook zorgt het delen van een gezamenlijke basis voor wederzijds begrip en het vertrouwen om met elkaar te kunnen verbinden en samen te werken. Deze boeken zijn daarmee waardevolle documenten om in huis te hebben voor nu én de jaren die gaan komen. Ze worden gezien als houvast, wegwijzer en (gouden) stip op de horizon.

Tevens is dit boek als kado beschikbaar om ook je naaste een onderbouwd en doorvoeld vertrouwen in de toekomst te geven.

Geef een vergoeding: stimuleer betere kwaliteit voor een nog groter publiek

Wanneer je het waardevol vindt wat wij maken, dan willen we je vragen om een vrijblijvende vergoeding als waarde uitwisseling. Al is het maar een euro per maand, het geeft ons een fundament om op door te gaan. Je helpt ons ook enorm door onze content te verspreiden in jouw kanalen en groepen. Hoe dan ook, dank je wel voor jouw waardering, vertrouwen en bekrachtiging aan ons.


Reactie plaatsen

Reacties

Arianne
een jaar geleden

Wat een mooi gesprek weer! Prachtig hoe open je bent en dat gewoon durft te laten zien, Ferdinand. Herken veel in je verhaal over hoe de kerk en het godsbeeld heel dogmatisch kan zijn. Ben daar uit weggelopen en heb veel weerstand gekregen op religie en spiritualiteit. Ik deed de deur dicht. Voor mij is die deur naar spiritualiteit een paar jaren geleden -in coronatijd- weer open gegaan.
Mooie inzichten gekregen en ben weer geïnspireerd door dit gesprek! Dankjewel Willem en Ferdinand🙏

Ferdinand van der Neut
een jaar geleden

Fijn te horen Arianne! En ik ben benieuwd wat je van de aflevering komende zondag gaat vinden, met Pastor Martin Klok! Dan duiken we hier nog een stuk dieper in, wat is nou waar en wat is dogma. Nogmaals dank en veel plezier

Sjane de Haan
een jaar geleden

Wat een prachtig gesprek weer. Ik heb er ook zeker wat aan met mijn ook christelijke achtergrond die ik al lang geleden heb verlaten maar er soms nog last van heb met mijn familie. Werk aan de winkel dus.
Dank

Ferdinand van der Neut
een jaar geleden

Dank je Sjane, ik ben benieuwd wat je van de aflevering komende zondag gaat vinden, met Pastor Martin Klok. Dan duiken we hier nog een stuk dieper in, wat is nou waar en wat is dogma. Nogmaals dank en veel kijkplezier alvast

Margreeth
een jaar geleden

Wat een bijzondere gasten elke keer weer! Zo dankbaar voor al het werk dat jullie doen!
Ik ben zelf al een tijdje bezig met Een Cursus in Wonderen en heb ook het boek van Willem gelezen als inleiding naar de Cursus. Je ogen gaan echt open en je begint de wereld en jezelf heel anders te zien. Echt wonderlijk!
Dus ook nu weer genoten van dit gesprek met Willem die ik ook op andere platforms had gezien. Maar in deze gaat hij nog dieper dus dank daarvoor Ferdinand!
Ik heb ook net een donatie gedaan. Ga vooral door met jullie mooie werk totdat het niet meer nodig is.. Hartelijke groet!

Ferdinand van der Neut
een jaar geleden

We gaan door Margreeth! :) En dank je wel voor je compliment en je persoonlijke ervaring over de Cursus, heel bijzonder! Dat meer mensen het mogen ontdekken, mooi om een podium te (blijven) geven

Myrthe
een jaar geleden

Hoi Ferdinand, ik heb gisteren een bericht gestuurd m.b.t jouw voorwaardelijkheids gedachte. Ik had het over D. Wolsak die een methode heeft bedacht met behulp van ECIW om overtuigingen over jezelf te herkennen en jezelf te vergeven voor het het feit dat je dat gelooft. Zo kun je jezelf ervan losmaken.
Ik ben lerares op een middelbare school en ik ben zo blij met ECIW.

Overigens, Koos Janson is ook heel inspirerend om
Je verder te ontwikkelen in de wereld van de liefde en het herkennen van het Ego.

Ferdinand van der Neut
een jaar geleden

Dank je wel Myrthe! Ik ga hem eens beluisteren, heel fijn om meer ruimte in te krijgen

Marga Sijm
een jaar geleden

Wat is het mooi om steeds meer echte mensen zoals deze 2 te horen en te zien.
Prachtig, veel dank!
En je ongemakkelijke vraag, Ferdinand, naar zo mogelijk een maandelijkse donatie heeft ervoor gezorgd dat ik dit bij uitzondering ook ga doen.

Ferdinand van der Neut
een jaar geleden

Extra veel dank voor jou Marga! Heel erg blij mee, met zowel je woord als daad.

Michael
een jaar geleden

Ik ben en heb het hoogste gezag over mijzelf en mijn persoon in recht art 3 en 6 uvrm onder wet en God, de bron en de Schepper van het Al. De mensenrechten van Goddelijke oorsprong zijn de hoogste rechten van mij en
van ieder ander, waaraan geen enkel ander recht afbreuk kan en mag doen, op welke denkbare wijze ook. De mensenrechten van
Goddelijke oorsprong hebben eeuwigheidswaarde en zijn te allen
tijde onverkort en integraal van kracht.
Ik ben de vrije en levende mens bij gratie God Niet doden niet stelen niet dwingen niet liegen alle strafbaar in de wet dus uitdrukkelijk slechts een onderdaan van God, de bron en de Schepper van het Al, en uitdrukkelijk geen onderdaan van welk denkbaar instituut of organisatie van
menselijke aard of oorsprong dan ook.

Ferdinand van der Neut
een jaar geleden

Aho Michael, dank je wel

Joop
een jaar geleden

Prachtig!! Wat wordt er weer een Waarheid gedeeld. Prachtig om je kwetsbaarheid te zien, daarin zit zoveel puurheid en kracht..
Erg bedankt!

Ferdinand van der Neut
een jaar geleden

Dank je Joop, voor mijn gevoel zijn dat nu de stappen om daarna vanuit een eerlijk fundament weer te kunnen bouwen, doet me goed dat het ontvangen kan worden!

Joop de Jong
een jaar geleden

Pas 20 minuten gekeken en nu al vol ontroering geraakt. Wat een mooi geschenk Fer!!! Dank voor deze mooie podcast.

Ferdinand van der Neut
een jaar geleden

Dank je wel Joop!! Schitterend om dit soort lagen te ontdekken, dankbaar <3

Janny van Immerzeel
een jaar geleden

Héél bevrijdend en zo'n hartopener. Zó eenvoudig is het, inderdaad. Dankbaar voor deze podcast Willem en Ferdinand🙏🪷🌞🤩

Ferdinand van der Neut
een jaar geleden

Superfijn dat het zowel bevrijdend als hartopenend werkt! Bij mij ook :) dank voor je bericht Janny!


LuMens is aangesloten bij de VVJ

LuMens - Bewust waarnemen en verwonderen