De visie van Jacob Slavenburg

Seizoen 2, aflevering 18 (S02E18)


Wat Yeshua werkelijk kwam brengen

In deze uitzending gaan wij in gesprek met cultuurhistoricus en bestseller auteur, Jacob Slavenburg. Jacob heeft vooral bekendheid verworven als medevertaler van de Nag Hammadi geschriften, maar ook met zijn talrijke boeken over het christendom, esoterische stromingen, gnostiek, hermetica, mysteriën en spiritualiteit. Hij is een veelgevraagd spreker en is als docent verbonden aan het Jungiaans Instituut Nijmegen, de Psychosociale opleidingen in Huis ter Heide en de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht.

 

Lees hieronder verder of bekijk direct de podcast:


De aflevering

Zondag 31 december 2023, 08:00

 

Waardeer je deze podcast en wil je meehelpen deze boodschappen verder de wereld in te brengen? Dat kan door bijvoorbeeld de trailer te downloaden en te delen met jouw eigen netwerk:

LuMens S02E18 Jacob Slavenburg Trailer
165 downloads

Dank je wel voor het meehelpen verspreiden.

Je kunt ook deze webpagina in je netwerken delen:

Tot slot: Wat zijn jouw gedachten en gevoelens bij dit gesprek? Onderaan deze pagina kun je een reactie achterlaten, we horen graag jouw ervaring.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van volgende afleveringen en ander relevant nieuws, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:

Uw abonnement kan niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol ingeschreven!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en zorg dat we elkaar kunnen bereiken


Waarde en waardering

Als je het waardevol vindt wat wij maken, dan willen we je vragen om een vrijblijvende vergoeding als waarde uitwisseling. Geef je dankbetuiging of waardeuitwisseling:


Of stel een overboeking in (eenmalig of periodiek) naar:

Tijdboek LuMens

NL58 BUNQ 2059 7083 70


Onderstaand formulier kan gebruikt worden voor donaties met PayPal en credit card via een tussenplatform (Donorbox):Vervolg:

Jacob (1943) was al jong werkzaam in het bedrijfsleven. Pas op latere leeftijd pakte hij zijn studie weer op. In 1986 studeerde hij af in de Gnostica en behaalde zijn doctoraal cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met een indrukwekkende verzameling teksten uit de begintijd van het christendom. De teksten werden in 1945 gevonden door drie broers in een kruik op een oude begraafplaats in Nag Hammadi, een plaatsje in Midden-Egypte. De geschriften werden pas in 1977 bekend onder een breder publiek door de publicatie van de eerste integrale vertaling in het Engels.  

Naast zijn baan, maakte Jacob tijd vrij om zich verder te verdiepen in de Gnosis. Vanaf zijn vroege jeugd was hij ervan overtuigd dat de geschiedenis zich anders had voorgedaan dan wat er op school en in de kerk werd verteld en onderwezen. In 1989 verscheen zijn eerste, goed ontvangen boek ‘De geheime woorden’ over de geschiedenis van de Gnosis. Na dit schrijversdebuut volgde al snel een hele reeks nieuwe boeken, studies, artikelen en interviews. Voor zijn boek ‘De geheime woorden’ vertaalde hij passages uit de Nag Hammadi-teksten uit buitenlandse uitgaven. Ook voor ‘De verborgen leringen van Jezus’, die hij samen met Marcel Messing schreef, vertaalde hij een aantal teksten. Hierdoor groeide zijn overtuiging dat deze geschriften ook integraal in het Nederlands vertaald moesten worden.

Willem Glaudemans, die wij eerder interviewden over onder andere zijn vertaling van ‘Een cursus in wonderen’, raakte geïnspireerd door de betreffende passages uit zijn boeken. Hij stelde voor om samen met Jacob de integrale Nag Hammadi geschriften in het Nederlands te vertalen. Maar liefst vijf jaar werkte ze samen aan dit project. In 1994 kwam het eerste deel uit, en ruim een jaar later het tweede deel. Na de zevende druk bogen ze zich opnieuw over de teksten, wat in 2004 leidde tot een herziende en geactualiseerde vertaling in één uitgave van maar liefst 1200 pagina’s. Deze uitgave is inmiddels al weer toe aan zijn de tiende druk.

Jacob is het eens met de Nederlandse theoloog Gilles Quispel (1916-2006), een autoriteit op het gebied van gnostische geschriften, die tot de conclusie kwam dat het oudste deel van het Evangelie van Thomas stamt uit de Jeruzalemse gemeente rond het jaar 40 na Christus. In zijn meer dan 34-jarige schrijverschap zijn er in de pers felle discussies gevoerd over de Gnosis en het esoterisch christendom. Vooral naar aanleiding van Jacob’s omstreden boek ‘Valsheid in geschrifte, De verborgen agenda van bijbelschrijvers’ (inmiddels negende druk), over de veranderingen en aanpassingen van Bijbelteksten in de eerste eeuwen van het christendom. De toen omstreden inzichten worden echter steeds meer gedeeld door vooraanstaande geleerden en auteurs.

Inmiddels heeft Jacob meer dan 35 boeken geschreven en geef hij ieder jaar nog een 14-delige avondcursus over ‘Een reis langs de mysteriën; gnosis en esoterie’ die ook digitaal te volgen is. Samen met auteur Jeroen Windmeijer schreef hij de thrillers Het Isisgeheim (2020), Het Evacomplex (2021) en de Magdalenacodex (2022).

 

Onderwerpen die aan bod komen in deze uitzending zijn:


Wie was de schepper, waar komt de schepping vandaan?
De geestelijke wereld
Alles kent twee polen
De demiurg in de gnostiek, schepper van de materie

Wie was Sophia volgens de gnostiek?
De lichtwereld
De mens zijn diepste kern komt uit de lichtwereld
Invloed van de planeten
Er is materie nodig om te bewijzen dat er licht is
Driedeling, geest, ziel en lichaam
Demiurg is Yahweh en regeert over de kosmos
Zondvloed, de Azteken en de Maya’s
Eerst geest, dan ziel en dan materie
Er is een grotere wereld dan de materiele wereld, 95% is (nog) onbekend
Alles bestaat uit geest en geest is totaal bewustzijn
‘Zeven preken tot de doden’ van Carl Gustav Jung
Goethe: twee zielen wonen in mijn borst
Satanische krachten
Kindermisbruik
De functie van het ego
Jezus: het koninkrijk is niet buiten je maar zit in je
Tot jezelf komen, tot wie je werkelijk bent
Ken het diepste van jezelf, dus niet je karaktereigenschappen
De duisternis en Satan
Profeet Zarathustra
Dualiteit
Het hart (en niet de hersenen) als hoogste orgaan
‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab
Bram Moerland
Evangelie van Thomas, 114 losse uitspraken van Jezus
Christendom als staatsgodsdienst

Verder geeft Jacob antwoord op de kijkersvragen:

  • Hoe kijk je aan tegen buitenaards leven?
  • Wat is het verschil tussen de Nag Hammadi-geschriften en de dode Zee-rollen?
  • Wat is je kijk op het Anunnaki verhaal, dat wij zijn geschapen om goud te mijnen, etc.?
  • Hoe werkt het precies met de zondeval, zonde en kruisiging van Yeshua?

Website Jacob Slavenburg: https://www.jacobslavenburg.nl/

Boekentips:

 


Bestel een Tijdboek: haal visies voor een nieuwe wereld in huis

Tijdboek LuMens is een bundeling aanvullende visies voor een nieuwe manier van leven, geschreven door bekende en gepassioneerde pioniers. De boeken geven een positief antwoord op de veelgestelde vraag: 'Hoe dan wel?'. Ook zorgt het delen van een gezamenlijke basis voor wederzijds begrip en het vertrouwen om met elkaar te kunnen verbinden en samen te werken. Deze boeken zijn daarmee waardevolle documenten om in huis te hebben voor nu én de jaren die gaan komen. Ze worden gezien als houvast, wegwijzer en (gouden) stip op de horizon.

Tevens is dit boek als kado beschikbaar om ook je naaste een onderbouwd en doorvoeld vertrouwen in de toekomst te geven.

Geef een vergoeding: stimuleer betere kwaliteit voor een nog groter publiek

Wanneer je het waardevol vindt wat wij maken, dan willen we je vragen om een vrijblijvende vergoeding als waarde uitwisseling. Al is het maar een euro per maand, het geeft ons een fundament om op door te gaan. Je helpt ons ook enorm door onze content te verspreiden in jouw kanalen en groepen. Hoe dan ook, dank je wel voor jouw waardering, vertrouwen en bekrachtiging aan ons.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

LuMens is aangesloten bij de VVJ

LuMens - Bewust waarnemen en verwonderen