Vrij, gelijk & samenleven - een wegwijzer naar een mens- en Aardewaardige samenleving

Door Damaris Matthijsen


Rating: 3.5 sterren
4 stemmen

Levering: 1-2 werkdagen

Uitvoering: 421 pagina's hardcover

 

Zie reacties onderaan deze pagina.

 

Uitvergrotingen back en front cover:

Klik op afbeelding om uit te vergroten

Over het boek 'Vrij, gelijk & samenleven'

Steeds meer mensen verlangen naar een samenleving en een economie die goed is voor alle mensen en de Aarde. Damaris Matthijsen reikt met haar boek nieuwe ideeën, begrippen en vormen aan voor zo’n wereld: de vrij-gelijk-samenleving. Na twaalf jaar werkervaring en onderzoek in de nieuwe economie, werd het tijd om die inzichten te bundelen tot het boek Vrij, Gelijk & Samenleven. Een basiswerk voor alle mensen die verlangen naar een mens- en Aardewaardige samenleving en vanuit vertrouwen in zichzelf en elkaar hieraan mee willen bouwen. Of met andere woorden, een praktijk- en doeboek, gebaseerd op nieuwe begrippen en ideeën over mens en economie. Je krijgt oefeningen aangereikt die je helpen om bestaande overtuigingen in beweging te brengen en praktische aanwijzingen en voorbeelden om tot vormen en structuren te komen die in lijn zijn met je nieuwe uitgangspunten.

Bekijk de podcast met de auteur Damaris Matthijsen

VAN TRANSITIE NAAR TRANSFORMATIE

Crises volgen op crises en onze systemen piepen en kraken. Deze systemen, waaronder ons geldsysteem en de juridische kaders van eigendom en zeggenschap, zijn door mensen gemaakt en dus kunnen mensen ze ook veranderen. De situatie vraagt om een fundamentele herijking van onze uitgangspunten, veel ingrijpender dan we nu al doen. Ik beschrijf deze nieuwe basis en van daaruit ga ik in dit boek op zoek naar structuren en vormen die deze nieuwe basis optimaal tot uitdrukking kunnen brengen. In dit proces komen we onszelf en elkaar tegen, onherroepelijk. We zijn allemaal gesocialiseerd en geconditioneerd in ons huidige systeem. Al onze creativiteit en ons handelen mag zich gaan richten op dit fundamenteel doordenken en doorvoelen van hoe wij met elkaar om (willen) gaan en hoe we daar gezamenlijk naartoe kunnen bewegen. Dit boek is daartoe een wegwijzer.

 

VOOR ONDERNEMENDE MENSEN MET EEN VERLANGEN

Hoe richt je een samenleving anders in? Hoe een samenleving eruit ziet wordt in de basis bepaald door hoe we omgaan met de productiemiddelen grond, arbeid en kapitaal. Kapitaal in de breedste zin van het woord: van het begin, een idee tot krediet van een bank en geld op de rekening tot het eigendom van een bedrijf of van stofjes en processen met een patent, een productiemiddel als een fabriek of een werkbank enzovoort. Voor de uitwisseling en toewijzing daarvan zijn nog maar een paar dominante systemen overgebleven. De vrije markt waarbij het geld bepaalt wie waar wat mag doen met welke middelen, of de staat die dit bepaalt; de planeconomie. Of een staat/markt combinatie, het Rijnlands model, zoals wij dat in Europa kennen. Een dynamiek tussen staat en markt die zorgt voor extreme speculatie op de grond en kapitaalmarkt. Een vierde weg laat ons de weg van de Commons zien, met grond en kapitaal als gemeengoed en arbeid van zichzelf. Dan nemen we grond en kapitaal uit de handel en liefst ook uit het geldsysteem. Die gaan we in goed onderling overleg uitwisselen en toewijzen aan hen die er voor de gemeenschap iets goeds mee doen. Dus van, voor en door mensen. En daar is openheid, nieuwsgierigheid, moed en nieuw inzicht voor nodig.

Hoe kan jij als werkzaam mens aan deze mens- en Aardewaardige samenleving bijdragen? Daar krijg je in dit boek antwoord op, op zo’n manier dat je er direct mee aan de slag kunt, waar je ook werkt en in welke fase jij en je organisatie ook zit.

 

Over de auteur:

Damaris Matthijsen (1971) is als gesjeesde economie student altijd gericht geweest op de vraag hoe we onze samenleving eerlijker en duurzamer kunnen inrichten. In 2009 startte zij met de oprichting van Economy Transformers, nu een DeelGenootschap met vijf deelgenoten die elk hun eigen impuls inbrengen in de organisatie; van bekommeringen tot aan organen waarmee zij bedrijven en vastgoed onverhandelbaar maken, van een driejarige leergang Samenlevenskunst tot aan begeleiding van organisaties naar drievoudig eigenaarschap van grond, arbeid en kapitaal. Na acht jaar lesgeven in en onderzoek doen naar de inhoud en de organiserende werking van de begrippen Vrij, Gelijk & Samen voor hoe wij gezond samen kunnen werken en de ontdekking en doorontwikkeling van het DeelGenootschap als manier om horizontaal te (blijven) organiseren, schreef zij het handboek Vrij, Gelijk & Samenleven, wegwijzer naar een mens- en Aardewaardige samenleving. De derde druk en de Engelse vertaling zijn in de maak want het boek blijkt vele initiatiefnemers in deze tijd te raken en handvatten te geven voor de vraag hoe je je initiatief/organisatie zo kan vormgeven dat het werkelijk ook in lijn is met je intenties. Zo trekken de gekozen juridische structuren je daar vaak weer vandaan en zij legt ook uit hoe dat komt. Damaris is spreker, docent en begeleider en raakt mensen tot in hun hart met haar eigen kracht en passie voor een mooiere wereld. Deze hoeven we alleen maar zelf te willen en te gaan doen, zo zegt zij. Een krachtige oproep die steeds meer mensen volgen. Zij is moeder van 2 kinderen en woont in een gemeenschap met 9 gezinnen in een zelfgebouwd huis in Almere Oosterwold.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

LuMens is aangesloten bij de VVJ

Bewust waarnemen en verwonderen