LuMens #1 Prof. dr. Bob de Wit


Wat is de sleutel tot een wereld in harmonie?

Ferdinand van der Neut gaat in deze eerste aflevering van de LuMens podcast in gesprek met professor Bob de Wit. De Wit is hoogleraar Strategisch Leiderschap, verbonden aan de Nyenrode Business University en auteur van meerdere strategieboeken die in meer dan 70 landen worden uitgegeven.

 

Lees hieronder verder of bekijk direct de podcast:


De aflevering:

Deel je reactie onderaan deze pagina, in onze 'digitale huiskamer'.

Waardeer je deze podcast en wil je meehelpen dit geluid te verspreiden? Dat kan goed door bijvoorbeeld het intro-filmpje te downloaden en te delen met jouw eigen netwerk:

Intro-filmpje LuMens #1 Prof. dr. Bob de Wit

Dank je wel voor het meehelpen verspreiden. Je kunt ook deze webpagina in je netwerken delen:


Doneer: stimuleer kwaliteit en verspreiding


Vervolg:

Geboren en opgegroeid in Rotterdam probeerde De Wit al jong de toekomst te begrijpen. Nadat hij het ouderlijk huis verliet en psychologie ging studeren begon hij een zoektocht naar zijn toekomst wat uiteindelijk de toekomst bleek te zijn: visie en strategie dus. Hij ontwikkelde een zintuig voor het herkennen van signalen die de toekomst zouden gaan bepalen en zag dat overeenkomstige patronen zich steeds opnieuw, als natuurwetten, herhalen.

De Wit heeft het druk sinds zijn, in december 2020, verschenen boek Society 4.0. Hij is een veelgevraagde spreker, wordt regelmatig geïnterviewd en schreef in navolging op zijn succesvolle boek samen met Roel Wolfert ‘Gids Regio 4.0’. Deze gids is bedoeld voor burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties die een autonome regionale samenleving willen bouwen.

Prof. De Wit ziet de plannen van het World Economic Forum als een onvermijdelijk en terugkerend fenomeen aangezien wij aan het einde van het industriële tijdperk zitten. Op dit moment begeven wij ons in een transitie op weg naar een digitale samenleving. De koers die het World Economic Forum heeft ingezet met de Great Reset is echter een weg van ondemocratisch bestuur. Society 4.0 geeft een ander perspectief, en beschrijft een samenleving waarin de burgers en hun belangen centraal staan en waarbij regio’s de basis gaan vormen van een burgersamenlevering. Door de technologische ontwikkelingen is het mogelijk om primaire levensbehoefte zoals voedsel, energie, onderwijs en gezondheid, weer decentraal te gaan produceren en verhandelen. Hierdoor is schaalgrootte die nodig was in de industriële samenleving met massaproductie steeds minder relevant geworden. Het is dan wel zaak dat burgers hun handen uit de mouwen gaan steken om zelf een ideale, lokaal gestuurde wereld vorm te geven.

In deze podcast gaat hij onder andere in op vragen over succes en tegenslag, goed en slecht, macht en geld, democratie en rechtstaat, vrijheid van meningsuiting en censuur, spiritualiteit en intuïtie. Ook verteld hij over wat, en wie hem hebben geïnspireerd en over de crisis die volgens De Wit eerst erger gaat worden omdat de oude systemen nu in elkaar storten. Het kapitalisme en de huidige rechtstaat zijn failliet. Verder gaat hij dieper in over het gedachtengoed van Society 4.0 en hoe wij met elkaar kunnen gaan werken aan een menselijkere samenleving. Wij leven in een tijd die de geschiedenisboeken gaat halen en  het goede nieuws is dat wij uiteindelijk op een hoger niveau zullen komen wat betreft de essentie van menszijn en geluk. Een filosofische boodschap die De Wit nog mee geeft: het hoogste wat je kunt worden is jezelf.

Kijk voor meer informatie op https://society4th.org/


Bestel een Tijdboek: haal een blauwdruk voor een nieuwe wereld in huis

Wil jij jezelf verder verdiepen, verwonderen, en meer visies voor blijvende harmonie in huis halen? Daar is Tijdboek LuMens voor ontwikkeld, door vele handen vanuit verschillende invalshoeken, om een gezamenlijk fundament beschikbaar te hebben waarop we als mensen elkaar weer kunnen vinden en verbinden.

Dit boek is ook als kado beschikbaar om weg te geven.

Doneer: stimuleer betere kwaliteit content voor een nog groter publiek

Jouw bijdrage is essentieel voor het verspreiden van het LuMens-geluid. Als je waardeert wat wij maken en wilt meehelpen dan kan dat op verschillende manieren. Je helpt ons enorm door zelf onze content te verspreiden in jouw kanalen en groepen, je kunt daarvoor ter ondersteuning de intro-filmpjes downloaden. We zijn echter ook zeer gebaat bij een financiële donatie, om bij te dragen aan het bestaan en de groei van LuMens, ook daar kunnen we ondersteuning heel goed voor gebruiken. Wil je iets anders bijdragen, neem dan contact op met ons. Hoe dan ook, dank je wel voor jouw waardering, vertrouwen en bekrachtiging aan ons.


Reactie plaatsen

Reacties

Mini Abbink
2 jaar geleden

Ferdinand bedankt voor inspirerende podcast.

Wat mij in deze tijd ontzettend bezig houdt en waar mijn behoefte naar uit gaat is verbinding en zeker dat ontstaat op vele manieren.
Maar wat zou het mooi zijn als een aantal initiatiefnemers samen geïnterviewd zouden worden en met elkaar een manier zoeken om alle positieve eilandjes met elkaar te verbinden.
Ik denk dan aan Bob de Wit, Ad Broere en Marja de Vries
Ik kijk uit naar de volgende uitzending.
Vriendelijke groet Mini

Ferdinand van der Neut
2 jaar geleden

Dank je wel Mini, leuk te horen.
En interessant idee wat je zegt, we zitten te denken om eens een event te organiseren met een gesprekspanel met mensen zoals je suggereert, lijkt ons een mooie verdieping!
Tot de volgende uitzending, dat wordt weer een mooie :)
Ferdinand


LuMens is aangesloten bij de VVJ

Visie voor een nieuwe wereld