Vier rode olifanten in de huiskamer van de mensheid

Bo Baden is onze geliefde huisdichter die met zijn bezoeken aan LuMens veel compassie, liefde en humor brengt. Met dit bijzondere stuk over vier onzichtbare rode olifanten in de huiskamer van ons drukke menszijn, helpt hij ons herkennen wie we vooral niet zijn en herinnert hij ons eraan wie we wel zijn. Lichtvoetig en praktisch geeft hij hiermee een prachtige handreiking om onszelf niet al te serieus te nemen, maar vooral wel lief te hebben.

Druk, druk, druk. Ja, we hebben het met z’n allen heel druk. Mede daardoor wordt een viertal enorm grote Rode Olifanten in de huiskamer van deze drukke mensheid doorgaans niet goed waargenomen. Sterker nog, ze worden massaal over het hoofd gezien.

 

Rode olifant één: alsof je niet voldoet

Je moet als mens altijd iets of iemand worden. Als kind word je daar al lastig mee gevallen: ‘Wat wil je later worden?’ Wat daarmee min of meer gezegd wordt: je bent nog lang niet goed genoeg zoals je nu bent. Het gevolg is dat dit je uit het moment jaagt en je erdoor in je hoofd gaat leven. Voortdurend is er een stressvol gevoel: ik ben nog niet goed genoeg, ik beteken nog te weinig en ik moet vooral straks slagen, diploma’s halen en dan opklimmen op een oneindige carrière-ladder. Mogelijk kan je dan ooit, na je pensioen, tot echte rust en tot echt genieten komen. Maar nu dus nog niet. Zodoende, zo levende, wordt jaar in jaar uit dat beroemde aforisme van E.M. Cioran geheel bewaarheid: ‘Geboren zijn, is ongemak’.

De waarheid is: je bent al genoeg. Je bent al goed. Je bent al heel, compleet. Ja, je bent in diepste zin liefde. Altijd. Vanaf de eerste tot je laatste dag op aarde. Kortom, je hoeft wat dat betreft niet iets of iemand te worden. Ontspan! Relax. Kom thuis, wees thuis. Je bént helemaal oké, compleet, heel. En ja, je zit vol talenten, passie, belangstelling en voorkeuren. Als je die vanuit diepe, ontspannen heelheid mag gaan ontdekken, uitwerken en uitleven: perfect!

 

Rode olifant twee: alsof je afgescheiden bent

Je denkt - dat wil zeggen, je ego denkt - dat je alleen en afgescheiden bent en dat je ‘het’ dus ook allemaal alleen moet doen. De waarheid is: ja, je hebt een ego, maar je bént geen ego. En je bént niet afgescheiden, je bént niet alleen. We zijn allen in diepste zin altijd verbonden met elkaar en gelukkig precies hetzelfde: bewustzijn, stilte, liefde… En er is overal hulp vanuit de onzichtbare wereld, als je er open voor staat en als je erom vraagt. Er zijn gidsen, engelen, opgestegen meesters, overleden familieleden en zo meer, die echt het beste met je voor hebben.

Overigens noemen we het ego ook wel het kleine zelf. Dat kleine zelf denkt meestal alleen in termen van tekort, strijd, vergelijken, nooit genoeg, misgunnen, jaloezie, concurrentie, bang zijn voor en nooit tevreden zijn. Terwijl we, godzijdank, in diepste zin dus altijd vooral óók het grote zelf zijn: ontspannen, heel, compleet, wijs, in rust, in diepe vrede, liefde... Echt waar. Voel maar. Voel je het? Precies! En zo zijn we het liefst: liefdevolle hartelijke human beings. Dat is veel leuker dan... wil je verder lezen? Steun ons werk en bestel het boek.

Bo Baden is een lichtzinnig schrijver, dichter en spreker die vertelt over zijn hoogte- en dieptepunten in het leven, over bijzondere spirituele ontdekkingen en over het overwinnen van manische depressie. Tevens is hij gezondheidscoach en geeft hij voorlichting over vitamine B12 tekort en de effecten daarvan.

Visie voor een nieuwe wereld