Muziek van de toekomst is niet alleen toekomstmuziek

Nikos Frangiskatos: Tiiiiiiiiing… Tiiiiiiiiing. Twee klanken die mij een verhaal vertelden zonder woorden. Het gebeurde tijdens mijn eerste ayahuasca-ceremonie waarvoor ik vol zenuwen naar Nieuwland 33 reisde, in een gehucht waarvan ik me de naam niet meer kan heugen. Ik wist dat ik daar moest zijn en de straatnaam en het getal bekrachtigden dit vertrouwen. Ik, een beginnend singer-songwriter, met een rugtas vol liefdesverdriet en evenzoveel treurige liedjes. In 2016 begon niet alleen mijn persoonlijke transformatieproces, maar ook dat van mijn muziek.

Tiiiiiiiiing … Pauze... Tiiiiiiiiing. Ik weet het nog als de dag van gister. Midden in mijn ayahuasca-ceremonie kwam de sjamaan naar mij toe, vroeg mij of ik rechtop wilde gaan zitten en of hij mij een soundhealing kon geven. Ik knikte instemmend. Hij had twee piepkleine Tibetaanse belletjes in z’n hand, die hij vervolgens heel voorzichtig tegen elkaar liet vallen.

Een diepe klank, die ik eerder nog nooit had gehoord, zo intens en mooi; het ging dwars door elke cel van mijn lichaam. Zo klein, maar zo groots. Ik voelde letterlijk de schoonmaak, de lift die deze klank en trilling in mij bewerkstelligde. En een realisatie volgde. Dit is wat muziek kan doen. Dit is wat geluid kan doen. Dit is wat vibratie kan doen. Dit is wat ik kan doen. Dit is wat wij kunnen doen. Mijn singer-songwriter bestaan kreeg letterlijk nieuw leven ingeblazen.

 

Een hedendaagse medicijnman

In mijn hart wist ik altijd al dat ik met mijn muziek iets wilde komen brengen, maar zeker in mijn beginjaren als singer-songwriter was ik vooral nog zoekende. Ergens nog zoekende naar die hit die gouden bergen beloofde met festivals en eeuwige roem. Zo was ik geprogrammeerd. Een song moest een sterke hook hebben, het moest catchy zijn, niet te lang en melodieus. Eigenlijk zoals m’n leven moest zijn, het huisje-boompje-beestje verhaal: goede baan, auto van de zaak, eigen huis. Al die tijd hoorde ik de eerdergenoemde fluistering, maar ik moest toch die geprogrammeerde weg belopen om me te realiseren dat dit niet mijn weg was. Het onnatuurlijke hieraan doorvoelen en doorzien. Alle labeltjes en stickers loslatend.

 

Tiiiiiiiiing … Pauze... Tiiiiiiiiing. Twee kleine belletjes vertelden mij een verhaal zonder woorden. En dat verhaal ben ik vervolgens op gaan schrijven, samen met het leven, samen de pen vasthoudend. Al gauw kwam mijn focus niet meer op pijn en verdriet te liggen, maar op groei, bewustzijn en ontwikkeling. Mijn muzikale uitingen verschoven daarmee ook naar uitingen van hoop en vertrouwen. Mijn liedjes werden letterlijk lichter en lichter. Ik realiseerde me dat ik met de klank van mijn stem, de muziek en de energie, vastzittende emoties in beweging kon brengen. Meer en meer begon ik mij te herinneren wat ik hier kwam doen en wie ik werkelijk was. Een hedendaagse medicijnman, werkend met een heilig medicijn, bestaande uit klank en... wil je verder lezen, steun ons werk en bestel het boek.

Nikos Frangiskatos is leadsinger van de band The Wanderer. Hij is een verhalenverteller met bezieling, met een stem en energie die de luisteraar raakt, inspireert en beweegt. De songs van The Wanderer nodigen uit tot vertrouwen, loslaten en hoop. Tijdens intieme huiskamerconcerten worden harten geopend en verbonden.

Visie voor een nieuwe wereld