Het pad van de man: de kracht van een open hart

Lange tijd was hij bang om als man in zijn eigen kracht te gaan staan. Hij wist niet hoe hij om kon gaan met alle emoties en gevoelens die in hem leefden. Het vermogen om zichzelf te spiegelen was afwezig, omdat hij geen anker van innerlijke veiligheid ervaarde. Dat zorgde ervoor dat hij richting in zijn leven miste. Inmiddels heeft Ralph Nelissen die richting meer dan ooit gevonden. Als ‘mannencoach voor hartgedragen leiderschap’ organiseert hij weekenden, jaartrainingen, mannencirkels en zweethutten voor mannen die op zoek zijn naar hun eigen unieke pad. Ferdinand van der Neut zocht Ralph op om met hem te praten over de bijzondere reis die hij samen met andere mannen onderneemt.

Ralph, neem ons eens mee op jouw pad. Hoe ziet dat eruit?

 

Mijn pad gaat over waarheid en daarmee bedoel ik dat ik in ieder moment, waar en met wie ik ook ben, contact kan maken op een manier die klopt voor mij. Dit is een uitdagend pad, want het vraagt van mij dat ik steeds weer in de spiegel kijk naar mezelf. Klopt het voor mij wat ik nu doe en zeg, of hoe ik handel? Van waaruit komt mijn actie en van waaruit ben ik geraakt? Reageer ik vanuit die geraaktheid of kan ik mijn authentieke zelf blijven voelen en van daaruit naar buiten treden?

 

Mijn innerlijke drive komt vanuit mijn mannelijke pool die me in contact brengt met daadkracht. Ik hou van die daadkracht, zeker als deze wordt gevoed door keuzes waarin ook het voelen een plek heeft. Ik heb heel lang geen contact gehad met die mannelijke daadkracht. Dat kwam omdat ik ben opgevoed in een maatschappij waar volwassen mannelijkheid wordt ontkracht. Mijn zoektocht is naar congruentie en assertiviteit, zonder dat ik daar mijn best voor hoef te doen. Ik wil doen waar mijn hart blij van wordt en daarin wil ik zichtbaar zijn.

Je houdt ook mannencirkels. Wat gebeurt daar precies?

 

Dat ligt eraan hoe de mannencirkel wordt vormgegeven. Het allermooiste aan mannencirkels vind ik als het gaat over eerlijkheid en als de verhalen eromheen achterwege worden gelaten. In een mannencirkel kan je jezelf laten zien in dat wat er in je leeft en dat zorgt voor verbinding. Ik vind het prachtig als een man zich opent tussen andere mannen, want dan komt er vanuit die kwetsbaarheid heel veel kracht vrij. Het leeft, het ademt en het is vrij. Als mannen elkaar volwassen en gezond uit kunnen dagen, gaan er deuren open die lang gesloten zijn gebleven. Je weet namelijk heel goed wanneer je jezelf voor de gek houdt en in het bijzijn van eerlijke mannen kun je naar die oneerlijkheid kijken. Uit het hoofd, in het lijf. Het gaat over bekrachtigen, steunen en elkaar horen in de diepste shit. Alles is welkom. Respect, eerlijkheid en vertrouwen zijn de dragende principes van de cirkel. Verbinding is hierin voor mij het medicijn.

Kun je iets vertellen over de mannen die in jouw groepen zijn geweest? Hebben de mannencirkels impact op hun levens gehad?

 

Ja, dat heeft zeker impact gehad. Veel mannen krijgen dankzij de groepen een veel dieper contact met zichzelf. Ik krijg ook wel eens feedback van partners van mannen die hebben deelgenomen en het is fantastisch om dat te mogen horen. Mannen die echt aan de slag gaan met dat wat ze hebben ervaren. Zo zijn ze klaar om een leven te creëren vanuit hun hart. Daar huist de ware vrijheid: in het verlangen dat geleefd wil worden vanuit het hart. Je kan het vooraf niet bedenken, want het avontuur zit in het onbekende. Vanuit het niet-weten, het niet proberen te begrijpen, ontstaan de mooiste veranderingen.

Hoe zou een samenleving eruit zien als meer mannen hartgedragen leiderschap tonen?

 

Wat ik zie is dat er geen verbinding wordt gemaakt en dat er vooral vanuit tekort en angst wordt bestuurd. Er is namelijk genoeg voor iedereen, alleen zijn we bang om los te laten. We hebben moeite met overgave. We zijn het contact met de natuur kwijtgeraakt en daarmee ook met onze natuurlijke kracht. We leven ongezond en er wordt geen ruimte gemaakt voor gezondheid. Stress, burn-out en depressie worden voornamelijk behandeld door het gebruik van medicatie. We zijn het contact met ons krachtige lichaam en onze adem kwijtgeraakt, terwijl het lichaam ons kan voorzien van enorme wijsheid en zachte kracht. In het lichaam zit alle informatie opgeslagen. Het hoofd regeert nu en ik zie veel angst en onzekerheid waarin het thema geld, het méér, méér, méér, een valse hoofdrol speelt. Geld is nog nodig, maar het kan worden ontvangen in plaats van dat je het moet verdienen.

 

Ook zie ik het misgaan op het vlak van seksualiteit en levensenergie, want hierin zijn veel mannen niet gezien en erkend door hun ouders. Door het gemis van erkenning en herkenning blijven ze dit zoeken buiten zichzelf en verdwalen ze in vrouwen, porno, ejaculeren, hard werken en andere verslavingen. Als mannen weer contact kunnen maken met hun seksualiteit, komen ze terug in hun basis en in die basis vinden ze hun eigen grond. Daar mag het stromen en kunnen ze deze seksuele kracht inzetten voor dat waar hun hart blij van wordt, voor hun missie. Een man zonder missie heeft de neiging om... wil je verder lezen? Steun ons werk en bestel het boek.

Met 'pad van de man’ draagt Ralph zijn visie op hart gedragen leiderschap voor mannen uit. Hij is een ervaringswijze facilitator die mannen begeleidt tijdens innerlijk werk. Ralph leert mannen verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, voor hun gevoelens en hun handelen: hij leert ze hartgedragen leiderschap te ontwikkelen.

Visie voor een nieuwe wereld