Meditatie, maar dan andersom 

Meditatie is niet meer weg te denken uit onze cultuur. Oorspronkelijk een Oosterse traditie, is het de afgelopen decennia ook in het Westen ingeburgerd en kun je bij de vele yogascholen, en zelfs bij de sportschool op de hoek, leren mediteren. Tijn Touber, velen welbekend, mijmert in dit artikel over een aantal fascinerende vragen: waarom geloven we dat het pad naar verlichting een opwaarts pad is? Waarom zoeken we spirituele bevrijding vaker in de hemel dan in de schoot van Moeder Aarde? Zijn er stadia te onderscheiden op het spirituele pad en wat heeft het getal 7 ermee te maken?

‘Wij zijn geen menselijke wezens die een spirituele ervaring hebben, maar geestelijke wezens die een menselijke ervaring hebben.’ 

Pierre Teilhard de Chardin

 

Eén van de best bewaarde geheimen binnen spirituele scholen en religieuze stromingen is dat wij feitelijk allang verlicht zijn. De meeste stromingen onderwijzen oefeningen om tot verlichting of verlossing te komen en brengen ons daarmee op een dwaalspoor. We zijn dan weer op weg, in plaats van thuis te komen op de plek die we feitelijk nooit hebben verlaten.

 

Later wordt alles beter

Het is altijd straks en ergens anders, nooit hier-en-nu. ‘Straks in de hemel ga je gelukkig worden; straks in het Nirwana is er vrede; straks na deze cursus ben je succesvol’, enzovoorts.

Ook veel meditatievormen bevestigen ons in het ‘straks-en-elders’ bewustzijn. Ze beginnen niet met de allang verlichte ziel of spirit, maar starten vanuit de identificatie met de fysieke vorm: ‘Breng je aandacht naar je lichaam en je ademhaling.’ Vervolgens richten zij de aandacht op gedachten en gevoelens en pas dan komt er aandacht voor de spirituele identiteit. Maar wanneer je vertrekpunt je fysieke, mentale en emotionele identiteit is, dan moet je hard werken om boven de beperkingen van deze egostructuren uit te stijgen. Je vertrekpunt is een beperkte voorstelling van jezelf en vanuit die begrensde werkelijkheid ga je proberen om je daaraan te ontworstelen. 

Wanneer je het proces omdraait en bij je spirituele identiteit begint, dan is je vertrekpunt niet een beperkte versie van jezelf, maar de meest complete. Vanuit die overvloed, heelheid en vrijheid daal je vervolgens af in de lagere frequenties en leer je omgaan met de beperkingen van dualiteit in de verdichte regionen van het mens-zijn. Op deze manier breng je spirit in de materie: je verankert het Licht. Meditatie gaat dan niet over het proberen uit de gevangenis van het drie-dimensionale mens-zijn te ontsnappen door lichaam, gedachten en emoties tot stilte te brengen, maar over iets veel radicalers: het volledig uit de ‘gevangenis’ stappen door je te realiseren dat je nooit gevangen bent geweest. Je dacht alleen maar dat dit zo was. En vanuit die positie van oorspronkelijke vrijheid kun je vervolgens leren omgaan met mind, hart en lichaam. 

 

Meditatie andersom gaat dus niet over het proberen de lagere aspecten van jezelf te veranderen. Het gaat niet over een beter mens worden (je bent al een beter mens), verlicht worden (je bent al verlicht), of gelukkig worden (je bent al gelukkig). 

De yogi’s in India waar ik bij studeerde, gebruiken de woorden 'meditatie' en 'herinnering' vaak door elkaar. Voor hen is dat precies hetzelfde: je hoeft je alleen maar te herinneren wie je werkelijk bent en altijd bent geweest. En als je je herinnert wie je bent, ben je vanzelf weer heel. Niet voor niets is de etymologische achtergrond van het woord ‘meditatie’ sterk verweven met ‘medicatie’ en ‘medicijn’. Meditatie gaat over heling en genezing.

 

De reis langs de chakra’s

De meest complete vorm van meditatie die je kunt doen, is dat je het onbeperkte en overvloedige bewustzijn dat jij bent bewust laat indalen in de fysieke realiteit die - hier op Aarde - uit zeven lagen bestaat. Deze zeven lagen komen overeen met de zeven chakra’s. Je start dan vanuit het kruin-chakra en ervaart jezelf als een universele identiteit van zuiver bewustzijn. Je herkent jezelf als een onbeperkt, eeuwig en compleet wezen. Je ervaart je grootste potentieel en straalt als een zon. 

Vervolgens ga je dit lumineuze bewustzijn laten indalen om de andere levensgebieden te activeren. Allereerst kom je dan bij het derde oog of zesde chakra aan. Door de kracht van jouw pure bewustzijn, opent je derde oog zich (of heropent het zich, als het in je jonge jaren al open was) en kun je als een waarnemer naar je gedachten, emoties en conditioneringen kijken. Hier krijg je inzicht, overzicht en uitzicht. 

Daarna daal je af naar het keelgebied, met communicatie als belangrijkste thema. Wanneer jouw lumineuze zelf hier indaalt, ga je weer spreken vanuit je authentieke stem en luisteren naar de stem van het Leven zelf. Je wordt als vanzelf geïnspireerd, krijgt briljante ingevingen, aha-momenten en geniale invallen. Vervolgens daalt jouw stralende licht af richting je hart-chakra en ervaar je compassie en onvoorwaardelijke liefde voor al wat leeft. Je sluit niets en niemand uit en kunt vanuit dit gebied alles en iedereen omarmen en vergeven, ook mensen en situaties die je hebben gekwetst.

Deze onvoorwaardelijke liefde neem je mee terwijl je afdaalt in de ego-identiteit van het derde chakra. Hier leer je om niet meer te worden geleefd door je persoonlijkheid, maar ga je je persoonlijkheid en wilskracht inzetten om de doelen van jouw ziel te verwezenlijken. Je komt tot leven in je ego-mind, in plaats van erdoor te worden geleefd.

De onthechting die je nu ervaart, neem je vervolgens mee naar je onderbuik waar je seksualiteit en je emoties huizen. In plaats van seksualiteit en je emoties weg te drukken of te willen loslaten, leer je ze toe te laten. Dat kan omdat je je er niet mee identificeert. Iedere emotie die wordt toegelaten, lost vanzelf op. Zo verwerk je je verleden en los je trauma en schaduwstukken op.

De laatste stap is het indalen in de lichamelijke vorm. Wanneer het licht van jouw grootse bewustzijn door je lichaam pulseert, zul je merken dat iedere cel van ieder orgaan wordt gevitaliseerd en tot leven komt. Je kunt jezelf nu ook op fysiek niveau helen. 

 

Het heilige getal zeven

Je vraagt je wellicht af waarom er zeven bewustzijnslagen zijn om doorheen te reizen, zeven inwijdingen in deze aardse realiteit. Zeven is een bijzonder getal: er zijn zeven dagen in de week, zeven kleuren in de regenboog en zeven hele noten in een toonladder. Als mensen wordt gevraagd naar hun favoriete getal, is zeven veruit favoriet. Dat is niet toevallig, want zeven is het getal waarop de schepping is gebaseerd. De Bijbelse uitspraak dat God de wereld in zeven dagen schiep, verwijst naar de zeven oerlagen van waaruit het Universum is opgebouwd. 

In oude culturen, waaronder die van de Egyptenaren, werden deze oer-dimensies ‘aangezet' door middel van zeven inwijdingen. Na een intensieve training werd een novice in de sarcofaag van de Grote Piramide gelegd en blootgesteld aan de zeven oer-frequenties. Wanneer de leerling in staat was alle frequenties van het spectrum in zich te herbergen (zonder te overlijden) dan was de inwijding geslaagd. De persoon was weer heel, één met het leven zelf. 

Door de eeuwen heen is de kennis over deze inwijdingen in de vergetelheid geraakt, maar ze leeft voort in mythes, sagen, gebruiken en rituelen: Hindoes lopen bij huwelijksceremonies zeven keer rond een vuur, Moslims lopen zeven keer om de heilige steen in Mekka, boeddhisten zeggen dat Boeddha zeven stappen zette toen hij werd geboren, en de Joodse Talmud vertelt dat het Universum uit zeven hemelen bestaat en dat er zeven aartsengelen zijn. 

Niet zelden bestaan de fases die we in ons leven doorlopen ook uit periodes van zeven jaar of een veelvoud daarvan, vandaar de bekende seven year itch. In vrijwel alle wijsheidstradities wordt zeven als een heilig getal gezien. In de Bijbel wordt het nummer maar liefst zevenhonderd keer genoemd. Maar je hoeft geen Christen, boeddhist, Jood of Egyptenaar te zijn om de oer-frequenties in jezelf te activeren en in de Zevende Hemel te zijn. Het is je geboorterecht om... wil je verder lezen? Steun ons werk en bestel het boek.

Tijn Touber is schrijver, muzikant en inspirator met een grote toewijding aan bewustzijnsontwikkeling. Hij is de schrijver van 'Time Bender' en initiatiefnemer van meditatienetwerk 'Stadsverlichting' en van het platform ‘Gevonomie’. Zijn passie is om ons via verschillende (kunst)vormen te herinneren aan onze diepste oorsprong en ons de weg te wijzen naar onze oorspronkelijke natuur van licht, liefde en overvloed.

Visie voor een nieuwe wereld