Het gaat de goede kant op: de mensheid wordt volwassen!

Het oude normaal, het nieuwe normaal, The Great Reset, het Aquarius-tijdperk, de vijfde dimensie. Wat is er precies aan de hand in onze wereld? Iedereen roept door elkaar dat het anders moet of toch juist weer niet. De één wil het voorbeeld van China volgen waar 900 miljoen camera’s er voor zorgen dat je veilig op straat kunt lopen. Dat in zo’n wereld het uiten van een eigen mening sterk beperkt wordt, is voor anderen weer een nachtmerriescenario. Welke kant gaat het op met ons en onze samenleving? Valt er nog wel iets te kiezen en zo ja, welke keuzes kunnen we dan het beste maken? Aan de hand van de geschiedenis probeert Jeroen Morssink te voorspellen wat ons te wachten staat. En het goede nieuws is: Als we de juiste keuzes maken, kan het alleen maar leuker worden.

Bewustzijn is de sleutel

In de ontwikkeling die we als mens, van baby tot grijsaard doormaken, volgen we bepaalde stappen. Natuurlijk worden we langer en dikker en leren we rekenen en schrijven, maar dat is niet wat ons mensen zo bijzonder maakt. Het mooiste van onze ontwikkeling is dat we stappen zetten in ons bewustzijn. En we kunnen boeken volschrijven over bewustzijn, maar teruggebracht tot de kern is bewustzijn niks anders dan: kennis hebben van de waarheid.

Als we alleen onze eigen kleine waarheid kunnen zien, is ons bewustzijn nog klein. Dat brengt ons gemakkelijk in conflict met anderen. Maar als het ons lukt om steeds meer de waarheid van anderen in onze eigen waarheid op te nemen, dan wordt onze waarheid groter en groeit ons bewustzijn. Dat brengt minder conflict, dus meer harmonie in ons leven. Bewustzijn is daarmee een sleutel tot geluk.

Om ons bewustzijn te laten groeien is het nodig ons te openen voor anderen, de ander écht te willen ontmoeten, te zien, te begrijpen. Daarom gaat de groei van ons bewustzijn als vanzelf tegelijk op met ons vermogen om lief te hebben en de verbinding met alles en iedereen te zien. Als we daar tijdens ons leven stappen in kunnen zetten, dan eindigen we ons leven met meer bewustzijn dan toen we geboren werden. Dan zijn we op ons negentigste die bijzondere oude man of vrouw waar mensen graag naartoe gaan voor wijze raad.

 

Geschiedenis kan voorspellen

Soms maken we ons misschien zorgen over wat we om ons heen zien gebeuren. Soms hebben we het gevoel dat het helemaal de verkeerde kant op gaat met de wereld. En soms denken we dat onze pogingen om een leuker en wijzer mens te worden, volkomen zinloos zijn omdat er te veel kwaad en onbewustzijn om ons heen is.

Maar in wezen is het juist heel belangrijk wat we met ons persoonlijke leven doen. De ontwikkeling die we als mensheid doormaken, is namelijk in grote lijnen dezelfde ontwikkeling die we als individuele mensen doormaken in ons hele levensproces van geboorte tot dood. Je kunt daarmee zeggen dat de ontwikkeling op wereldschaal een optelsom is van al die bijna acht miljard ontwikkelingen op persoonlijk niveau. Alles wat wij in onze persoonlijke ontwikkeling voor elkaar krijgen, draagt daarom ook bij aan het geheel. Zodra we begrijpen hoe we onszelf kunnen ontwikkelen tot een wijze oude man of vrouw, hebben we ook het recept voor een wereld waarin wijsheid, liefde en verbinding gemeengoed zijn.

Laten we daarom de belangrijke levensfasen die we als mens doormaken eens vergelijken met de belangrijkste ontwikkelingsfasen in de geschiedenis van de mensheid.  

 

Paradijs op aarde

Ooit begon voor ieder van ons het leven in de baarmoeder. Een kindje in de baarmoeder heeft wel een vorm van bewustzijn, maar kan dit niet actief gebruiken. Het bevindt zich in een dromerige sfeer en is één met de moeder. Het is nog volledig afhankelijk van haar en kan geen eigen keuzes maken. De baarmoeder vormt een soort paradijsje in het klein, een volledig verzorgde vakantie.

 

Als je ervan uitgaat dat de mensheid dezelfde ontwikkelingsfasen doormaakt als de individuele mens, moet ook de mensheid ooit in een foetaal stadium begonnen zijn. En het is helemaal niet zo’n raar idee om je voor te stellen dat mensen in een ver verleden nog helemaal verbonden waren met Moeder Aarde. Onbewust zwierven ze door de voedselrijke natuur, waar al het eten voor het oprapen lag. Ze hoefden geen land te bewerken en niet na te denken over zaaien of planten. Ze hoefden zelfs niet op jacht te gaan. Ze plukten gewoon wat er beschikbaar was en konden alles nemen wat de natuur hen voorschotelde. Dat is zo ongeveer het beeld dat wij van een paradijs hebben. Het meest kenmerkende van deze fase is... wil je verder lezen, steun ons werk en bestel het boek.

De grootste missie van Jeroen Morssink is mee te werken aan het vormgeven van een nieuwe geneeskunde waarin bewustzijn en natuurlijke middelen de belangrijkste medicijnen zijn. Jeroen gaf 25 jaar les aan opleidingen in homeopathie en natuurgeneeskunde en schreef boeken over gezondheid en spiritualiteit. Daaronder ‘Hé dokter, word wakker!’, ‘Heel de gewonde genezer’ en als co-auteur ‘Doei angst, hallo liefde’.

Visie voor een nieuwe wereld